Depresyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sınav Kaygısı, Performans Geliştirme, Obsesyonlar, Onkoloji Psikolojisi, Değersizlik, Tikler, Kişisel Gelişim, Affetme, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri, Boşanma, Kaygı Bozukluğu...
EMDR – “ACI ANILARI SİLMEK”
EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme- savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan bir psikoterapi biçimidir. EMDR, psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların ögelerini bir araya getiren bir yöntemdir (Shapiro, 2001).
EMDR travma terapisini bularak dünyaya kazandıran Francine Shaphiro insanlık için büyük bir kazanım olan bu değerli terapiyi bu sözlerle tanımlıyor ve terapisi Türkçe’ye Shaphiro’nun yazmış olduğu bir kitabın adı olarak “ACI ANILARI SİLMEK” olarak tercüme ediliyor. Terapi sürecinde olumsuz anı ağı üzerinden çalışılıyor ve acı anılar tümüyle silinmese de o anıların bireye verdiği acı ve duygu birikimi terapi edilerek, kişinin travmalarıyla ilgili huzur bulması ve rahatlaması sağlanıyor.Travma semptomları ortadan kaldırılıyor.
EMDR Travma terapisi nedir?
Literatürde İngilizce açılımıyla “Eye Movement Desensitization and Reprocessing “ olarak geçen EMDR Travma Terapisinin Türkçe açılımı “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme” olarak kullanılmaktadır. EMDR travma terapisi ilaç ve/veya hipnoz kullanılmadan iyileşme sağlayan bir psikoterapi yöntemidir. Kişilerin rahatsız edici olumsuz yaşantılarından kaynaklanan semptomların ve duygusal sorunların giderilmesini sağlar.
Kimler tarafından uygulanır?
EMDR Travma terapisi konusunda özel eğitim almış ve süpervizyon saatlerini doldurmuş psikolog ve psikiyatrlar tarafından uygulanır.
Başvuracağım uzmanın EMDR terapisi eğitimi almış olduğunu nasıl anlayabilirim?
EMDR Travma terapisi uluslararası yaygın olarak kullanılan ve tüm dünya ülkelerinde aynı şekilde öğretilip uygulanmakta olduğundan uluslar arası EMDR derneklerinin denetimi altındadır. Bunlardan biri de ülkemizin de üyesi olduğu EMDRIA’dır (“EMDR International Assosiation”). EMDR Avrupa da EMDRIA üyesi bir birlik olup ülkemiz dahil tüm Avrupa ülkelerindeki EMDR uygulamalarının geliştirilmesi, yüksek standartların sürdürülmesi ve desteklenmesi konusunda aktif olarak faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla başvuracağınız uzmanın yeterlilik sertifikasının olup olmadığını, EMDR I (yalnızca “single trauma” dediğimiz deprem, trafik kazası gibi tek bir olaya bağlı travmalarla ilgili çalışırlar) ya da EMDR II (hem EMDR I konularıyla hem de çocukluk travmaları ve ihmalleri dahil olmak üzere birçok konuyu içeren ve “complex trauma” dediğimiz karmaşık travmalarla ilgili çalışırlar) olup olmadığını bu dernekteki listelerden kontrol edebilirsiniz.
EMDR Bilimsel midir?
Hakkında yirmi yıldan beri çok fazla araştırma yapılmıştır ve tümüyle bilimsel bir psikoterapi olduğu kabul edilmektedir.
EMDR terapisini etkili bulan birçok uluslararası sağlık ve devlet kurumundan bazıları aşağıda sıralanmaktadır:
WHO: World Health Organization. (Dünya Sağlık Örgütü)
American Psychiatric Association (Amerikan Psikiyatri Birliği)
International Society for Traumatic Stress Studies (Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Topluluğu)
United Kingdom Department of Health (İngiltere Sağlık Bakanlığı)
Israeli National Council for Mental Health (İsrail Ulusal Akıl Sağlığı Konseyi)
United States Department of Defense (Amerikan Savunma Bakanlığı)
United States Department of Defense (Amerikan Savaş Gazileri Bakanlığı)
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ne demektir? Nasıl uygulanır?
Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma çift yönlü uyarım sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Danışandan terapistin bazen hızlı bazen yavaş olarak soldan sağa ya da sağdan sola hareket eden parmak hareketlerini takip etmesi istenir. Hipnoz değildir.
EMDR terapisinde göz hareketleri kullanılması şart mıdır?
Hayır şart değildir. Terapist danışanın tercihine göre (tapping) “tıp tıp” denilen hafifçe dokunularak ya da kulaklıkla bir sağ kulağa bir sol kulağa verilen hafif bir ses ile ya da EMDR cihazıyla da çift yönlü uyarım sağlayarak çalışabilir.
EMDR seansları sırasında canım acır mı?
Hayır böyle bir şey söz konusu değildir.
EMDR seansları ne kadar sürer?
Bir EMDR seansı 60 ile 90 dakika arası sürebilir.
Seans sonrası kendimi kötü hissedecek miyim?
Hayır terapistiniz sizi stabilize etmeden seansınızı bitirmeyecektir.
Kaç seans devam etmem gerekir?
EMDR terapisi psikoterapi literatüründe “ışık hızıyla terapi”, “acı anıları silmek”, “terapinin sihirli değneği” olarak anılmakta ve kısa süreli terapiler gurubunda yer almaktadır ancak tedavinin ne kadar süreceği, danışanın probleminin ya da sorununun türü, sorununun andaki yaşamına ne kadar etki ettiği, içinde bulunduğu yaşam koşulları, belirlenen terapi aralıkları, yaşamış olduğu travmaların sayısı ve niteliğine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca danışanın terapi sürecine katılımının durumu da bu sürenin uzamasında ya da kısalmasında etkili olmaktadır.
Tek bir seansta da iyileşme olur mu?
EMDR terapi süreci herkes için farklı gelişmektedir. Bunun nedeni terapistin iyileşme sürecini, danışana özel, onun içsel durumu ve ihtiyaçlarını gözeterek yönlendiriyor olmasıdır. Terapi sürecinde terapist danışanının hızına ayak uydurur. Bazen bir terapi seansında danışanın problemiyle ilgili kilit olumsuz yaşantıların büyük bir kısmı ortaya çıkabilir ve iyileşme için tek bir seans bile yeterli olabilir.
Hangi sorunların ya da rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir?
EMDR terapisi birçok psikolojik durumun, rahatsızlığın ve psikosomatik problemin olumsuz deneyimlere bağlı travmatik ya da bir diğer deyişle işlenmemiş anılardan kaynaklanmakta olduğu bilgisinden yola çıkılarak geliştirilmiş bir psikoterapi olduğundan yıllar içinde klinik uygulama alanı oldukça genişlemiştir. Böylelikle birçok sorunun EMDR terapisi ile verimli ve hızlı bir şekilde tedavi edilebildiği görülmüş ve görülmektedir. Ayrıca hiçbir ruhsal sorunu olmayan kişilerin kişisel gelişimleri konusunda, sınav kaygısı olan öğrencilerin bu kaygılarının giderilmesi ve başarı oranlarının artırılması alanlarında da kısa süreli uygulamalarla oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Aşağıda EMDR terapisinin uygulama alanına giren sorunlardan bazıları sıralanmaktadır:
Sosyal Kaygı
Performans Kaygısı
Sınav Kaygısı
Öfke Kontrolü
Anksiyete Bozuklukları
Depresyon
Stres Kontrolü
Özgüven Sorunları
Fobiler
Kabuslar
Yeme Bozuklukları
Kilo Kontrolü
Bağımlılıklar
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Davranış Bozuklukları
Obsesyonlar
Panik Bozukluğu
Duygu Durum Bozuklukları
Kişilik Bozuklukları
Komplike Yas
Rahatsız Edici Anılar
Cinsel ve/veya Fiziksel Taciz
Beden Algısı Bozuklukları
Kompleks Travma
Çocuklukta Yaşanan Olumsuz Deneyimler
Affetme
Mutsuzluk
Değersizlik
Yetersizlik
Boşanma Sürecine Destek
Çocuklarda kullanılıyor mu?
EMDR terapisi, 12 yaş üzerindeki çocuklarda yetişkinlerle aynı protokol izlenerek kullanılmakta, 12 yaş altındaki çocuklarda ise çocuk protokolü izlenerek kullanılmaktadır.
Terapinin bir öğrenme süreci olduğunu düşünüyor, kendinizi daha derinden tanımak istiyorsanız Bedeninizin, ruhunuzun vitrini, dili, size ulaşma biçimi olduğuna inanıyor ve size ne söylemeye çalıştığını bir psikologla birlikte adım adım çözme fikri içinizi ısıtıyorsa Yaşamda bir yerlerde tıkandıysanız, yolunuza çıkan taşlara takılıp tökezliyorsanız, o taşları yolunuzdan çekmenize yardımcı olunmasını, adımlarınızı atarken size omuz verilmesini arzu ediyorsanız, Artık yoruldum diyorsanız Hayatta nerede durduğunuzu görmek Neden bunlar hep benim başıma geliyor sorusuna birlikte cevap aramak Hangi mekanizmaların devrede olduğunu fark etmek Çözüm odaklı yaklaşmak ister Size vat edilen gül bahçesinde, bahçıvanlığı kendi bahçesini çapalayarak, kendi ektiği tohumları büyütüp biçerek deneyimlemiş bir bahçıvanla birlikte bahçıvanlık yapıp gül toplamaya niyet ederseniz Bütün bunları küçük egzersizler, meditasyonlar aracılığıyla da deneyimleyip öğrenmeyi faydalı buluyorsanız Yolun bir yerinde vedalaştığınız parçalarınızı size geri dönmeye davet etmek ve yola güçlenerek devam etmek istiyorsanız Olumsuz inançlarınızı birlikte keşfedip yerine yenilerinin yerleştirilmesinden fayda göreceğinize inanıyorsanız KOLLARI SIVAYIP BAŞLAYABİLİRİZ
Psikolog Zeynep Yalçınkaya